Serviciile germane de informații: China încearcă să influ­ențeze politica occidentală

Agenția de informații interne a Germaniei, Verfassungsschutz, a emis un avertisment cu privire la eforturile continue ale Chinei de a influența politica occidentală și de a-și cultiva o imagine favorabilă. În cadrul unei declarații pentru Euractiv, șeful agenției, Thomas Haldenwang, a subliniat creșterea îngrijorătoare a contactelor dintre politicieni occidentali și reprezentanți chinezi.

China a adoptat o abordare subtilă pentru a crea un mediu pro-chinez în țările occidentale, în timp ce își continuă activitățile de spionaj politic. Haldenwang a dezvăluit că politicieni de vârf și lideri de afaceri influenți au fost atrasi de Beijing cu oferte tentante, inclusiv călătorii de lux în China și tratament special, în schimbul susținerii intereselor chineze.

Unul dintre cei mai notorii politicieni suspectați de legături cu China este Maximilian Krah, membru al Parlamentului European, reprezentând partidul de extremă dreapta AfD și cap de listă pentru alegerile europene din 2024.

Krah a fost acuzat de acceptarea călătoriilor sponsorizate în China și de implicarea în evenimente legate de Partidul Comunist Chinez (PCC). Mai mult, există rapoarte care dezvăluie conexiuni strânse cu persoane implicate în operațiuni de influență chineză.

Deși afiliat cu un partid politic de extremă dreapta, Krah a adoptat poziții relativ prietenoase față de China, exprimându-și admirația pentru Inițiativa Centură și Drum (BRI) și pledând pentru extinderea comerțului cu China pentru a contracara influența americană și a proteja economia Germaniei. Pus în fața acestor acuzații, Krah a susținut că nu vede conflicte de interese în comportamentul său.

Eforturile Chinei de a influența politica occidentală reprezintă o schimbare semnificativă față de abordările anterioare, care se concentrau pe spionajul industrial. Beijing-ul pare să-și îndrepte acum eforturile către manipularea opiniei publice în favoarea sa, o tendință observată în întreaga Europă.

Directorul General al MI5 din Marea Britanie, Ken McCallum, a avertizat cu privire la această abordare pe termen lung a Chinei de a cultiva contacte în scopul manipulării opiniei publice. Recent, The Times a dezvăluit că Partidul Conservator Britanic a exclus doi potențiali membri ai parlamentului în 2021 și 2022 din cauza preocupărilor MI5 privind presupusele legături cu spionajul chinez.

Agenția de informații germană a subliniat, de asemenea, că DGSI din Franța are preocupări similare cu privire la activitățile chineze.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *