Agenda Consiliului European: Comunitatea politică europeană și modificarea tratatelor UE

Comunitatea politică europeană, pe agenda Consiliului European

Ideea creării unei comunități politice europene noi se află pe ordinea de zi a summitului de joi și vineri, 23-24 iunie, al Consiliului European. În invitația adresată liderilor statelor membre, președintele Charles Michel a menționat că acest subiect va fi supus atenției liderilor europeni.

“Pacea, securitatea și prosperitatea într-o ordine internațională bazată pe reguli sunt valori pe care UE le împărtășește cu alți parteneri europeni. Ideea unei comunități politice europene a fost prezentată pentru a promova dialogul politic și cooperarea. Ne vom angaja într-o discuție strategică cu privire la modul în care ne putem consolida relațiile pentru a aborda chestiuni de interes comun”, a afirmat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Crearea unei comunități politice europene noi nu s-a aflat pe agenda președinției franceze rotative a Uniunii Europene, care a început la 1 ianuarie și urmează să se încheie la 30 iunie. Ideea coagulării unei noi comunități europene, la care să adere state care împărtățesc valorile europene, a fost anunțată de președintele Emmanuel Macron, pe 9 mai, cu ocazia închiderii Conferinței privind Viitorul Europei și a fost promovată, inclusiv în România, cu ocazia vizitei de săptămâna trecută. Președintele României, Klaus Iohannis, nu a dat curs acestei propuneri și nu a făcut referiri pe această temă.

Modificarea tratatelor europene, o temă secundară la summitul UE

Modificarea tratatelor europene nu a fost menționată, în mod expres, în agenda summitului Consiliului European, de joi și vineri. În invitația adresată celor 27 de state membre, președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat doar că propunerea a venit în urma Conferinței privind viitorul Europei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat, într-un interviu acordat luni, înaintea summitului, pentru necesitatea modificării tratatelor, dar a recunoscut, pe de altă parte, că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al Uniunii Europene ar fi dificil de realizat.

Pentru trecerea de la vot în unanimitate în Consiliul European, cum este acum, la vot cu majoritate calificată (15 din cele 27 de state membre) cum propune Comisia Europeană, este nevoie de moficarea tratatelor europene. Iar pentru modificarea tratatelor este nevoie, din nou, de vot în unanimitate al celor 27 de state membre.

Alături de alte 12 state ale Uniunii Europene, România nu susține revizuirea tratatelor comunitare. În opinia exprimată de MAE, pe 10 mai, la o zi de la lansarea acestei propuneri, se precizează că statul român susține o reformare a tratatelor europene în cadrul unui un proces de mare complexitate și laborios, care trebuie să fie avut în viitor.

Pornind de la Conferința privind Viitorul Europei, se propune o reformare a procesului decizional al Uniunii Europene, Comisia Europeană anunțând, pentru luna septembrie, un prim set de măsuri în acest sens. Printre domeniile în care se are în vedere schimbarea procedurii decizionale se numără politica externă și de securitate, dar și aderarea la Uniunea Europeană.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii