Aeroporturile și porturile României au intrat în Schengen

De duminică, românii pot călători fără controale la frontierele aeriene şi maritime în Schengen prin 17 aeroporturi şi 4 porturi maritime ale României. Vezi condiţiile de călătorie pentru minori și ce se întâmplă în aeroporturi:

Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime începând de duminică. Concret, aceştia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.

Controale în baza unei analize de risc

Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, poliţiştii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări.în bazele de date operative.

Atât adulţii, cât şi minorii care călătoresc către state din spaţiul Schengen vor avea nevoie de aceleaşi documente ca şi până în prezent. Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale asupra documentelor de către Poliţia de frontieră, la ghişee special amenajate.

Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră aflaţi în aeroporturi şi porturi.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

În 2023, în cazul a peste 2.500 de minori nu a fost permisă părăsirea teritoriului României.

Care sunt statele membre Schengen?

La nivel naţional, 17 aeroporturi şi 4 porturi maritime vor opera de azi în condiţii Schengen. Două treimi din cursele înregistrate anul trecut pe aeroporturile din România au fost spre şi dinspre state Schengen – informează News.ro.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *