Aeroporturile Băneasa și Otopeni – pregătite pentru a opera în Schengen

Cele două aeroporturi ale Capitalei – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Băneasa – sunt pregătite pentru operarea pe fluxuri separate Schengen/non-Schengen.

Anunțul a fost făcut astăzi de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care gestionează ambele aeroporturi.

Două treimi dintre pasageri călătoresc către sau dinspre destinaţii aflate în spaţiul Schengen. Odată cu intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie, aceştia nu vor mai fi trece pe la ghişeele de control de frontieră, care urmează să fie relocate, potrivit News.ro.

”Pregătirile s-au încheiat încă de la finalul anului 2022, şi numai decizia nefavorabilă a Consiliului JAI a făcut ca acestea să nu intre atunci în funcţiune”, spune compania.

Potrivit autorităților, o mare parte a infrastructurii de la aeroportul Henri Coandă – este vorba de cea dată în exploatare în anii 2011 şi 2012 – a fost proiectată pentru utilizare în sistem Schengen / non-Schengen, dar, în perioada scursă de atunci, trafic de pasageri s-a dublat.

Consiliul UE a adoptat, la sfârşitul lunii decembrie, decizia privind aplicarea acquis-ul comunitar Schengen la frontierele aeriene şi navale ale României, începând cu luna martie 2024.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *