Casa Albă: Rusia și Iran își intensifică cooperarea militară

Administrația Biden a dezvăluit informații culese de serviciile secrete care relevă evoluții îngrijorătoare în domeniul apărării dintre Rusia și Iran. Documentele guvernamentale declasificate demonstrează că Iranul fabrică drone, care apoi sunt transportate prin Marea Caspică către Rusia. Ulterior, aceste drone sunt transferate către două baze aeriene rusești și sunt mai apoi folosite împotriva populației ucrainene.

Administrația Biden a confirmat, de asemenea, că până în prezent au fost recepționate sute de drone de atac și echipamente conexe din Teheran.

Informațiile deținute indică faptul că Rusia nu primește doar drone de la Iran, ci achiziționează și materiale care vor folosi la înființarea unei facilități de producție a acestora pe terioriul Rusiei. Fabrica, amplasată în Zona Economică Specială Alabuga a Rusiei, urmează să fie complet operațională la începutul anului viitor și să fie capabilă să producă cel puțin 6.000 de drone pentru războiul din Ucraina.

Parteneriatul în domeniul apărării dintre Rusia și Iran prezintă un risc semnificativ atât pentru Ucraina, cât și pentru întreaga comunitatea internațională. Prin publicarea acestor documente, administrația Biden își propune să perturbe planurile Iranului și să creeze o presiune internațională cât mai mare. Până în prezent atât SUA, cât și Uniunea Europeană și Regatul Unit au impus sancțiuni pentru a restricționa transferul componentelor utilizate pentru fabricarea acestor tipuri de drone.

Expunerea relației tot mai strânse în domeniul apărării dintre Rusia și Iran subliniază complexitatea dinamicii acestui conflict, pe măsură ce ofensiva ucraineană avansează.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *