Adina Vălean: UE va liberaliza transportul pentru Ucraina și Republica Moldova

UE va liberaliza, până la sfârșitul acestei luni, transportul pentru Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

„Până la sfârșitul lunii, suntem pregătiți să semnăm oficial liberalizarea transportului rutier pentru Ucraina și Moldova, cu Uniunea Europeană, ceea ce sperăm noi că va însemna finalul cozilor de camioane din granițe. Noi implementăm aceste culoare ale solidarității cu un rol de coordonare în interiorul Uniunii Europene”, a declarat comisarul european, Adina Vălean, care a adăugat că măsura ar urma să asigure buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare.

O inițiativă în acest sens a fost demarată, la începutul lunii aprilie, când Comisia Europeană a propus Consiliului European liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu cele două țări, pentru a facilita tranzitarea tirurilor încărcate cu grâne din Ucraina. România a liberalizat transporturile de mărfuri cu Ucraina și Republica Moldova, începând din luna aprilie. Ucraina trebuie să exporte o cantitate de peste 20 milioane de tone de grâu, care se află în depozite. Acest total ar trebui să fie exportat până la următoarea recoltă, când se așteaptă, potrivit autorităților ucrainene, la o cantitate de 40 milioane de tone de grâu, pe piață.

În decurs de o lună, se estimează că a fost transportată, prin România, o cantitate de 240.000 de tone de cereale, care reprezintă doar 1% din totalul grânelor ce ar urma să fie exportate. Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume, asigurând 12% din piața mondială de grâu.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii