Adina Vălean, la finalul mandatului de comisar. Urmează un interimar? Detalii despre viitorul portofoliu al României

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean (PNL), susține că României nu i se poate repartiza comisarul pe zona financiară – așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu – deoarece nu facem parte din zona euro.

România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliu de influenţă în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro”, a explicat Adina Vălean, în ultima conferinţă de presă din postura de comisar european.

Pe data de 16 iulie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat, funcţie incompatibilă cu cea de comisar european.

Guvernul României poate propune, din acea dată, un alt comisar interimar pentru următoarele 5 luni, până la formarea noului cabinet european.

De asemenea, există și posibilitatea ca România să nu propună pe nimeni interimar şi să negocieze doar portofoliul din viitoarea Comisie Europeană.

”Zona economică este puţin vag”

Întrebată ce portofoliu ar trebui să negocieze România în viitoarea Comisie Europeană, Adina Vălean a explicat că portofoliile UE nu sunt bătute în cuie, ele schimbându-se de la un mandat la altul. „În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii”, spune aceasta.  

Din această cauză, România s-ar afla deja în contratimp, mai spune comisarul european, pentru că „România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene”.

Cât despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puţin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă şi zona economică. Agricultura, la fel”. 

În altă ordine de idei, Adina Vălean a spus că, la finalul celor cinci ani în postura de comisar european pentru Transporturi, României i-au fost alocate, pe acest segment al transporturilor, 12 miliarde de euro.  

”E o sumă fără precedent. România este a şasea ţară ca poziţie în UE, după alocarea de fonduri europene, după Polonia, Germania, Italia, Franţa şi Cehia”, a subliniat comisarul european.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *