Aderarea României la Schengen, discutată mâine de Colegiul Comisarilor

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, care are loc mâine la Bruxelles, va discuta rapoartele despre România, Bulgaria și Croația și stadiul pregătirii celor trei țări pentru aderarea la spațiul Schengen. Potrivit Digi24, recomandarea Comisiei Europene în privința aderării României la Schengen ar urma să fie una pozitivă.

Problema extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a Consiliului UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca statele membre să adopte o decizie în acest sens în sesiunea de pe 8-9 decembrie, când se va reuni Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Parlamentul olandez a adoptat, însă, pe 20 octombrie, o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Asta, în ciuda faptului că pe 18 octombrie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care se solicită aderarea României și Bulgariei la spațiului Schengen.

Alături de Olanda, și Suedia s-ar opune acum aderării țării noastre la spațiul Schengen. Suedia ar trebui să fie de acord cu admiterea României, Bulgariei și Croației în cadrul cooperării, numai că guvernul minoritar al lui Ulf Kristersson nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm, pentru propunerea sa.

După cum spun oficiali ai diplomației europene, decizia privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen se va decide cu ceva timp înainte de Consiliul JAI, și anume în primele zile din decembrie, când va avea loc Consiliul Reprezentanților Permanenți, COREPER, care reunește ambasadorii statelor membre și pregătește agenda Consiliului.

Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *