Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi

Guvernul României urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege pentru ratificarea protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Finlandei şi a Suediei.

„Prin ratificarea acestor protocoale, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Finlanda şi Suedia să devină a 31-a, respectiv, a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice. Integrarea acestor state, ancorate ferm în valorile comunităţii euroatlantice şi cu o capacitate considerabilă de a consolida securitatea Alianţei, va fi un câştig strategic valoros pentru Alianţă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit Agerpres.

Finalnda și Suedia au anunțat aderarea la NATO pe 18 mai, iar liderii statelor aliate au convenit, la summitul NATO de la Madrid, pe 28 iunie, să lanseze procedura pentru aderarea celor două țări la alianța nord-atlantică. Procesul de aderare a început pe 5 iulie, iar pe 6 iulie, Canada a fost prima țară care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei.

Toate cele 30 de state membre trebuie să aprobe aderarea la NATO, după care Finlanda și Suedia vor deveni membri cu drepturi depline. La începutul acestui proces, se estima că procedurile, impuse prin Tratatul de la Washington, s-ar putea întinde pe parcursul unui an. Până acum, mai multe state au parcurs procedura de ratificare – Canada, Estonia, Norvegia, Germania, Danemarca și Islanda – iar procesul este în curs de desfășurare și în SUA.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii