Acuzații de antisemitism în universitățile americane

Rectorul Universităţii Columbia din New York a apărat miercuri în faţa Congresului american lupta dusă împotriva antisemitismului în campusul acestei unităţi de învăţământ superior, afectată la fel ca multe altele din Statele Unite de războiul dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas în Fâşia Gaza, informează AFP.

De la declanşarea acestui conflict pe 7 octombrie 2023, reprezentanţii Partidului Republican i-au acuzat pe conducătorii unor prestigioase universităţi americane că nu fac suficient pentru a lupta împotriva antisemitismului, în urma unor demonstraţii studenţeşti pro-palestiniene.

Această polemică aprinsă a dus la demisia rectorului Universităţii Pennsylvania, Elizabeth Magill, în decembrie, şi a rectorului de la Universitatea Harvard, Claudine Gay, în ianuarie, după o audiere furtunoasă în Congresul american.

Reprezentanţii Partidului Republican în Congres au repetat acest exerciţiu şi cu conducerea de la Columbia, o universitate de renume cu sediul în Manhattan şi devenită în toamna anului trecut teatrul de desfăşurare al unor proteste, sancţiuni şi petiţii legate de războiul din Fâşia Gaza, afectată de o amplă catastrofă umanitară.

Un număr de 15 dintre cei 37.000 de studenţi ai universităţii au fost suspendaţi şi mai mulţi profesori sunt vizaţi de proceduri disciplinare, a precizat Nemat Shafik, care consideră că acestea sunt „cifre foarte mici”.

Acuzaţiile de antisemitism formulate de reprezentanţii Partidului Republican au crescut în amploare în contextul unei campanii prezidenţiale tensionate. Joe Biden este prins între sprijinul său „neclintit” pentru Israel şi susţinerea cauzei palestiniene de către o parte a electoratului Partidului Democrat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *