Acțiunile britanice scad cu peste 1%, în timp ce se așteaptă numirea noului premier

Principalii indici bursieri din Marea Britanie au scăzut luni, investitorii îngrijorați așteptând anunțul unui nou premier în cursul zilei, într-un moment în care țara se confruntă cu o criză a costului vieții, cu tulburări industriale și cu o recesiune iminentă.

Acțiunile britanice au scăzut

Indicele de referință FTSE 100 (.FTSE) a scăzut cu 1,1%, în timp ce indicele FTSE 250 (.FTMC), orientat spre piața internă, a pierdut 1,3% la ora 0803 GMT. Ambii indici au scăzut cu peste 1% săptămâna trecută, din cauza temerilor legate de creșterea prețurilor, de o iminentă încetinire economică și de direcția politică sub conducerea noului prim-ministru.

Ministrul de externe Liz Truss este așteptat să fie numit lider al Partidului Conservator aflat la guvernare și viitorul prim-ministru al Marii Britanii. Unii investitori sunt alarmați de faptul că reducerile de taxe promise de Truss ar putea agrava problema inflației din Marea Britanie, accelerând majorările de dobândă ale Băncii Angliei și înrăutățind recesiunea despre care se așteaptă să înceapă în acest an.

Sectorul bancar sensibil la rate a scăzut cu 1,4%. Lira sterlină a scăzut pentru a șaptea ședință consecutivă și a rămas aproape de minimul pandemic.

„Din nefericire pentru lira sterlină, o victorie a lui Truss va împinge așteptările Băncii Angliei într-un haos, deoarece ea vrea să renunțe la inflație ca țintă de politică monetară și să se bazeze pe un alt indicator, cum ar fi creșterea, de exemplu”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Sentimentul a fost, de asemenea, presat de o scădere a acțiunilor europene după ce Rusia a prelungit oprirea fluxurilor pe gazoductul Nord Stream 1 către Europa, ceea ce a sporit temerile legate de penuria de combustibil pe timp de iarnă și de impactul asupra creșterii economice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *