Acordul dintre Franța și Australia privind submarinele rămâne valabil

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că oferta Franței de a furniza submarine Australiei rămâne valabilă, după ce Canberra a renunțat anul trecut la un contract de mai multe miliarde de dolari pentru submarine, ceea ce a provocat o dispută acerbă.

Oferta franceză „este cunoscută și rămâne valabilă”, a declarat Macron reporterilor la Bangkok, după ce s-a întâlnit cu premierul australian Anthony Albanese în marja summitului G20 de miercuri de la Bali. Președintele francez a subliniat că submarinele vor fi construite în Australia, menționând că o astfel de alegere ar păstra „libertatea și suveranitatea” țării.

El s-a opus propunerii privind acordul cu SUA și Marea Britanie pentru furnizarea de submarine nucleare care, a spus el, riscă să crească tensiunile cu China și să facă Australia dependentă de alte țări. „Depinde de australieni să aleagă, noi suntem consecvenți”, a declarat Macron, citat de Politico.

Anul trecut, între cele două națiuni a apărut o ruptură diplomatică aprigă după ce Canberra a renunțat la un contract pentru submarine franceze și a încheiat în schimb un pact cu Marea Britanie și SUA pentru a achiziționa nave cu propulsie nucleară.

În urma acestei acțiuni, Parisul a declarat că nu mai are încredere în Australia. Relațiile dintre cele două națiuni s-au îmbunătățit de la preluarea mandatului de către noul guvern australian în acest an.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *