Acord între UE și Pfizer: A fost adaptat contractul de furnizare a vaccinurilor COVID-19

Comisia Europeană, în colaborare cu HERA (Autoritatea de pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară) și dezvoltatorii de vaccinuri BioNTech-Pfizer, au anunțat un acord important pentru a remedia problemele ridicate de statele membre ale UE în ceea ce privește vaccinurile COVID-19.

Ca rezultat al negocierilor, contractul de furnizare a fost adaptat pentru a ține cont de situația epidemiologică îmbunătățită și pentru a asigura accesul la versiunile ulterioare ale vaccinului, în cazul apariției a unor variante noi ale COVID-19.

Principalele adaptări ale contractului includ:

  • Reducerea cantității de doze achiziționate de statele membre. Dozele inițial contractate vor putea fi convertite în comenzi opționale, după achitarea unei taxe.
  • Extinderea perioadei în care statele membre pot primi livrările de vaccinuri, până la 4 ani de acum înainte.
  • Posibilitatea de a solicita doze suplimentare până la volumul inițial contractat, în cazul în care numărul de cazuri crește și situația epidemiologică se înrăutățește.
  • Asigurarea accesului continuu la vaccinurile adaptate la noile variante, odată ce acestea sunt autorizate de către autoritățile de reglementare.

Aceste modificări au fost discutate și negociate în scopul de a alinia strategiile de vaccinare ale statelor membre cu nevoile de sănătate publică în evoluție.

În ciuda acestor modificări, Comisia a subliniat necesitatea ca statele membre să mențină stocuri strategice de vaccinuri pentru a proteja populația vulnerabilă și a face față evoluției epidemiologice a virusului COVID-19.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *