Acord de securitate între Germania și Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri un acord bilateral de securitate între statele lor, însoţit de un nou pachet de ajutor militar, transmit AFP şi Reuters conform Agerpres.

‘Desigur, dorim ca acest război brutal să înceteze în curând’, dar ‘vedem de asemenea că, din păcate, Rusia nu este pregătită pentru o pace justă şi durabilă’, de aceea ‘îi trimitem astăzi un mesaj foarte clar preşedintelui rus (Vladimir Putin – n.r.) că nu ne vom slăbi sprijinul faţă de Ucraina’, a declarat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă alături de Volodimir Zelenski.

Cei doi au semnat vineri, la Berlin, un acord bilateral de securitate calificat drept ‘istoric’ de cancelar şi al cărui obiectiv este să ofere un cadru durabil ajutorului militar şi de apărare acordat de Germania Ucrainei.

‘Acordul nostru de securitate cu Ucraina este istoric. Pentru prima dată în istoria sa, Republica Federală Germania acţionează ca un stat garant’ pentru securitatea unui alt stat, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat emis de instituţia pe care o conduce.

În plus faţă de acordul de securitate, Germania a pregătit un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,13 miliarde de euro, axat pe apărare antiaeriană şi artilerie, a indicat Ministerul federal al Apărării.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *