Acord de neagresiune între Belarus și Ucraina? Lukașenko: „Ne cer să nu intrăm în război”

Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat marți că i s-a cerut să încheie un pact de neagresiune cu Ucraina, a relatat agenția de știri de stat Belta, citând comentarii care sugerează că acesta vede Kievul ca pe o potențială amenințare, notează Reuters.

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a dezvăluit presupusa ofertă la o reuniune a oficialilor guvernamentali și de aplicare a legii, la care a acuzat, de asemenea, Ucraina, fără dovezi, că permite ca teritoriul său să fie folosit de Occident pentru a antrena și înarma militanți care ar putea destabiliza situația din Belarus.

„Ei ne cer să nu intrăm în război cu Ucraina în nicio circumstanță, să nu ne mutăm trupele acolo. Ei ne propun să încheiem un pact de neagresiune”, a spus Lukașenko, citat de Belta.

Din comentariile sale nu a fost imediat clar dacă Ucraina însăși sau Occidentul a făcut presupusa ofertă. Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului, unde oficialii au declarat că sunt îngrijorați de faptul că Moscova ar putea folosi Belarusul ca rampă de lansare pentru un nou atac asupra Ucrainei dinspre nord.

De asemenea, Kremlinul a refuzat să comenteze „deocamdată” dacă Lukașenko va discuta presupusa ofertă cu Putin. În același discurs, Belta l-a citat pe Lukașenko, care a acuzat Ucraina că găzduiește militanți care ar putea face parte dintr-un presupus plan occidental pe termen lung de destabilizare a țării sale.

„Nu știu de ce au nevoie ucrainenii de acest lucru”, a declarat Lukașenko, citat. El a declarat că forțele sale de securitate vor răspunde cu duritate la orice amenințare la adresa ordinii interne și că nu dorește o repetare a protestelor în masă împotriva sa din 2020/21, pe care le-a prezentat la acea vreme ca făcând parte dintr-un presupus complot occidental de schimbare a regimului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *