A Wagner-csoport azt tervezi, hogy légvédelmi rendszerrel látja el a Hezbollah milíciát

A Wagner csoportnak állítólag az Egyesült Államok rendelkezésére álló információk szerint a Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni milícia részére légi védelmi rendszert kíván szállítani – jelentette a The Wall Street Journal az amerikai tisztségviselőkre hivatkozva, akik névtelenség fenntartásával nyilatkoztak, közölte a Reuters hírügynökség.

Az amerikai lap szerint a Wagner csoport a Panţir-S1 légvédelmi rendszert, amit a NATO SA-22 Greyhound néven ismernek, tervezi szállítani, amely légvédelmi rakétákat és légvédelmi ágyúkat használ repülőgépek elfogására.

A Wagner csoportot Oroszország finanszírozta, és a Kreml ellenőrzése alá került az egykori vezetőjük, Evgheni Prigojin 2021-es sikertelen fegyveres lázadás után. A csoport mindeddig nem reagált a Reuters megkeresésére.

Egy névtelenségbe burkolózó amerikai tisztségviselő, akit a The Wall Street Journal idézett, elmondta, hogy Washington még nem erősítette meg, hogy a rendszert már eljuttatták. Azonban amerikai tisztségviselők figyelemmel kísérik a Wagner csoport és a Hezbollah közötti tárgyalásokat – közölte a lap.

A The Wall Street Journal szerint a Panţir rendszert Szíria révén szállítják majd a Hezbollah számára, ahol Oroszország az elnök, Bassár al-Aszad támogatásával járult hozzá a 2015-ben kitört polgárháborúhoz.

Az Iráni Forradalmi Gárda alapította a Hezbollah milíciát 1982-ben a libanoni polgárháború idején (1975-1990). Az Hezbollahot Irán arra a célra hozta létre, hogy az 1979-es iszlám forradalmat az egész régióban terjessze, és az izraeli erőkkel szemben harcoljon azok inváziója után, amely 1982-ben zajlott Libanonban. A helyzet bonyolult és aggodalmat kelt a régió biztonságát illetően.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *