A treia zi de proteste la intrările în București

Polițiștii și jandarmii fac, în continuare, și astăzi filtre la intrările în Capitală și le interzic transportatorilor accesul cu utilaje mari, din cauză că nu au, deocamdată, autorizație pentru protest.

Aceștia sunt blocați, de ieri seară, la Chiajna, în Ilfov, după ce forțele de ordine le-au interzis să intre cu camioanele în Capitală.

Ei au declarat că vor să ajungă la Guvern, pentru a-și face cunoscute revendicările.

În paralel, sute de fermieri au anunțat că urmează să plece și ei cu tractoarele spre București.

În această dimineață, o coloană de tractoare a plecat din Lehliu Gară, îndreptându-se spre Capitală cu viteză foarte mică, de 10/15 km la oră.

Și din Călărași au plecat zeci de fermieri cu tractoarele.

Ședință de urgență la Primăria Capitalei

La această oră, are loc o ședință de urgență la Primăria Capitalei, potrivit Digi24.ro. S-a întrunit comisia tehnică de avizare a evenimentelor în București, după ce transportatorii au depus o cerere pentru a li se autoriza protestul la Guvern.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a explicat că dreptul de a protesta este reglementat de Constituţie şi apărat de statul român, dar că este nevoie de obţinerea unei autorizaţii, sens în care trebuie depusă o cerere la Primăria Capitalei. 

 La rândul lui, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, la Digi24, că forțele de ordine nu fac altceva decât să aplice legea și că aceștia nu vor intra în oraș dacă nu vor obține autorizație de protest. 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, astăzi, că mitingul nu va fi respins, dar cu condiția să nu paralizeze activitatea bucureștenilor.

Acesta a subliniat că nu o să fie aprobată niciodată blocarea Pieței Universității. 

Proteste spontane

Protestele spontane – care au loc și în Germania – au pornit de marți, când mai multe camioane și utilaje au ajuns în Ilfov, încercând să intre în București.

Transportatorii spun că protestează împotriva scumpirii polițelor RCA, accizelor ridicate la combustibil și taxelor de drum.

Legat de protestul fermierilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că nu a venit nici o revendicare a acestora, anterior, la minister.

Ministrul Transpoturilor, Sorin Grindeanu, a avut, miercuri, o întâlnire cu o parte dintre asociațiile de transportatori, discutându-se despre soluții la revendicările lor.   

Ca și în Germania, se vorbește și despre un posibil substrat politic al acestor proteste.

Preşedintele AUR, George Simion, a ajuns, ieri seară, la Chiajna. El a discutat cu reprezentanţii protestatarilor, dar a fost și huiduit de către aceștia.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a susținut astăzi că protestele pot fi „deturnate politic, de un partid extremist”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *