A román parlament az egymillió euró alatti adóelkerülést dekriminalizáló törvénytervezetet

A PSD és a PNL elnökeinek, Marcel Ciolacunak és Nicolae Ciucănak mindössze két nap alatt sikerült átvinni a parlamenten azt a törvénytervezetet, amely jelentős változásokat hoz a romániai adóelkerülési bűncselekmények terén.

Az új projekt szerint az egymillió euró alatti kár esetén az elkerülők dekriminalizálásban részesülnek, feltéve, hogy az ANAF által végzett ellenőrzés befejezésétől számított 30 napon belül teljes mértékben megtérítik a kárt. Sőt, ha az összeget az első bírósági határidőig kifizetik, a kár mértékétől függetlenül a törvény által biztosított büntetések a felére csökkennek.

A törvényjavaslat másik fontos rendelkezése, hogy azok a csalók, akik a vádemelés során kártérítést és további 25%-ot fizetnek, mentesülnek minden további vádemelés alól. A dokumentum emellett feljogosítja a DNA-t és a DIICOT-ot arra, hogy szigorú kritériumok betartása mellett nyomozást folytassanak adócsalás esetén.

A projektet december 18-án nyújtották be az Országgyűlésnek, a Szenátus pedig ugyanazon a napon fogadta el. Egy nap múlva, december 19-én a képviselőház megszavazta. A tervezetet Klaus Iohannis államfő elé kell terjeszteni kihirdetésre, ami máris megosztott reakciókat vált ki a közvélemény és a civil társadalom képviselői között.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *