A román kormány feloldja több biztonsági akta titkosítását

A mai napi kormányülésen a Román Kormány megvitatja egy határozattervezetet a Romániai Államvédelmi Osztály által 1956 és 1989 között kibocsátott dokumentumok tartalmának nyilvánosságra hozataláról. Ezek a dokumentumok jelenleg a Román Védelmi Minisztérium gondnokságában vannak.

A legfontosabb indok ennek a titkosításnak a feloldására az, hogy a dokumentumok „nem jelenthetik veszélyeztetését a nemzetbiztonságnak, az ország védelmének, a közrendnek vagy a közjogi vagy magánjogi személyek érdekeinek.”

Ez a lépés fontos előrelépést jelent a Románia közelmúltjának történelmének átláthatósága és felfedezése felé. Az Államvédelmi Osztály a kommunista rezsim politikai rendőrsége volt, és struktúrái számos emberi jogi jogsértéssel vádoltak meg az ellenzéki személyekkel szemben, ami során súlyos visszaélésekre került sor.

Ha a határozattervezetet elfogadják, a titkosított archívumot átadják a Romániai Állambiztonsági Archívum Tanácsának (CNSAS). Ez a lépés lehetőséget teremt a kutatók és történészek számára, hogy hozzáférjenek és elemezhessék azokat a dokumentumokat, amelyek fényt vetnek az ország e sötét időszakának eseményeire.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *