A Pentagon a példátlan légteri megfélemlítésért vádolta meg Kínát

Kedden a Pentagon komoly vádakkal illette Kínát, azzal vádolva, hogy példátlan légteri megfélemlítést hajt végre az Ázsia-Csendes-óceáni térségben. Az AFP információi szerint a kínai vadászgépek veszélyes manővereket hajtottak végre amerikai gépek körül, amelyek felderítési vagy felderítési műveletekben vettek részt.

Az Egyesült Államok védelmi államtitkár helyettese, Ely Ratner elmondta, hogy Peking felelős egy „központosított és összehangolt kampányért”, amely lehetővé teszi az ilyen kockázatos viselkedést, annak érdekében, hogy az Egyesült Államok megváltoztassa operatív tevékenységeit a térségben.

A legtöbb incidens veszélyes repülési manővereket, megfélemlítő manővereket és kínai harci gépek veszélyesen közelítik meg vagy repülnek túl gyorsan az amerikai gépekhez. Ezen felül néhány kínai gép világító rakétákat is kilőtt, hangsúlyozva ezeknek az incidenseknek a veszélyességét.

A Pentagon „több mint 180 esetet” dokumentált, amelyek 2021 őszétől napjainkig történtek, ami jóval több, mint az előző évtizedben. Ezek az incidensek komolyan növekvő kínai agresszivitást mutatnak, az amerikai tisztviselő szerint.

Ha más partnerországok vadászgépeit is figyelembe vesszük, az események száma „közel 300” is lehet, Ely Ratner szerint.

Kanada kormánya nemrég jelentette, hogy hasonló incidens történt, amikor egy kanadai katonai gépet kínai vadászgépek által elfogtak nemzetközi vizeken, és „veszélyes és meggondolatlan” akciónak minősítették.

A Pentagon figyelmeztetett, hogy az ilyen viselkedés balesetekhez vezethet, és véletlen konfliktusokhoz vezethet. Egyidejűleg bejelentették, hogy nyilvánosságra hoznak körülbelül 15 ilyen jellegű eseményről képeket és videofelvételeket, köztük egy szeptemberben történt esetről.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *