A Nemzetközi Bíróság felszólítja Izraelt, hogy engedélyezze humanitárius segélyek szállítását Gázába

A Nemzetközi Bíróság bírái egyhangú határozatot hoztak, amelyben azt követelték, hogy Izrael haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy lehetővé tegye az alapvető szolgáltatások és a humanitárius segítségnyújtás eljuttatását a Gázai övezetbe.

A döntés, amely olyan nemzetközi egyezményeken alapul, amelyeknek Izrael is részes fele, abban az összefüggésben született, hogy több ENSZ-ügynökség figyelmeztetett a gázai éhínség veszélyére.

Izrael tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint gátolja a humanitárius segélyek bejutását Gázába, és teljesen megalapozatlannak nevezte azokat. A törvényszék döntésére reagálva az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy az ENSZ-szel és más szervezetekkel együttműködve továbbra is támogatja és kiterjeszti azokat a meglévő kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik a humanitárius segélyek folyamatos átszállítását Gázába.

E vádak ellenére Izrael hangsúlyozta, hogy a Hamász csoport viseli a felelősséget a jelenlegi gázai helyzetért és a konfliktus kirobbantásáért. A Nemzetközi Bíróság döntése azután született, hogy Dél-Afrika januárban hasonló végzést hozott, amelyben arra kérte Izraelt, hogy akadályozza meg a gázai népirtást. Dél-Afrika ezt a lépést a népirtás megelőzéséről szóló ENSZ-egyezményre hivatkozva indokolta.

A Bíróság egyebek mellett arra kérte Izraelt, hogy gondoskodjon arról, hogy hadserege ne kövessen el olyan cselekményeket, amelyek sértik a gázai palesztinok jogait, és haladéktalanul bocsásson szabadon minden túszt. Az olyan szervezetek, mint a Világélelmezési Program, arra figyelmeztettek, hogy Gáza lakossága magas szintű élelmezési bizonytalansággal néz szembe, és május végére éhínség várható a régió északi részén.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *