A moszkvai bíróság meghosszabbította a kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró előzetes letartóztatását

A moszkvai bíróság ma úgy döntött, hogy két hónappal meghosszabbítja a Wall Street Journalban végzett munkájáról ismert amerikai újságíró, Evan Gershkovich előzetes letartóztatását. Gershkovichot március végén vették őrizetbe súlyos kémkedés vádjával, miközben Jekatyerinburgban, az uráli régióban jelentkezett.

Egy olyan igazságszolgáltatási rendszerben, ahol ritka az előzetes letartóztatásban lévő személyek szabadon bocsátása a tárgyalás előtt, Gershkovich meghosszabbítása várható volt, tekintettel a vád súlyosságára. Az újságíró határozottan visszautasította az ellene felhozott vádakat, megerősítve ártatlanságát.

Bár a vádakat nyilvánosságra hozták, Oroszország egyelőre nem közölt részleteket vagy konkrét bizonyítékokat a titkosított dossziéból. Ráadásul egy akkreditált külföldi újságíró őrizetbe vétele a posztszovjet korszakban példa nélkülinek számít.

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszült kapcsolatok összefüggésében egyre több amerikai állampolgárt vonnak be jogi ügyekbe az orosz országban. Szakértők szerint Moszkva ezeket az eseteket arra használhatná fel, hogy megpróbálja elérni az Egyesült Államokban fogva tartott orosz kémügynökök cseréjét, ami tovább fokozza a két ország közötti feszültséget.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *