A Moldovai Köztársaság civil szervezetei bírálják a tévéadók engedélyeinek felfüggesztésével kapcsolatos új intézkedéseket

A Moldovai Köztársaság jelentős nem kormányzati szervezetei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben mély aggodalmukat fejezték ki a televízióadók engedélyeinek felfüggesztésére vonatkozó új mechanizmusról szóló közelmúltbeli jogszabály miatt. A sajtóközlemény szerint ez az új mechanizmus magában foglalja „a megengedő cselekmények érvényességének ideiglenes felfüggesztését, bírósági határozat hiányában”.

Az aláíró civil szervezetek elítélik az átláthatóság hiányát e jogi mechanizmus kidolgozásának, szavazásának és végrehajtásának folyamatában, és felszólítják a hatóságokat, hogy hagyjanak fel az ilyen gyakorlatokkal. Azt állítják, hogy a döntést a civil társadalommal folytatott megfelelő konzultáció nélkül hozták meg, és azzal vádolják a hatóságokat, hogy a média nyomása ellenére titokban tartják ezeket a jogi mechanizmusokat.

A közlemény emlékeztet a nemzeti jelentőségű beruházási projektek előmozdítását célzó tanács legutóbbi határozatára, amely hat televízió sugárzási engedélyét felfüggesztette, korábban a Rendkívüli Helyzetek Bizottsága (CSE) felfüggesztő rendelkezéseiben 2023. december 29-én. Dorin Recean, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke korábban bejelentette, hogy 2024-ben a CSE által felfüggesztett 12 tévéadó nem fog sugározni, propagandával, illegális finanszírozással és bűnözői csoportok kiszolgálásával vádolva őket.

A civil társadalom úgy véli, hogy a műsorszolgáltatási engedélyek felfüggesztése a véleménynyilvánítás szabadságába való mély beavatkozást jelent. Az aláíró civil szervezetek azt kívánják elérni, hogy „a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása csak a törvényben meghatározott jogos érdek védelmében legyen megengedett, és csak akkor, ha a korlátozás arányos az azt meghatározó helyzettel, tiszteletben tartva a védett érdek és a véleménynyilvánítás szabadsága közötti igazságos egyensúlyt. , valamint a nyilvánosság tájékoztatási szabadsága.”

A közös nyilatkozatot a Független Újságírás Központja, az Elektronikus Sajtó Egyesület, a Promo-LEX Egyesület, az „Access-info” Központ, a Moldovai Jogi Erőforrás Központ, az Amnesty International Moldova, a Környezetvédelmi Újságírók és Ökológiai Turizmus Szövetsége és az Európai Képzők Országos Szövetsége Moldovából.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *