A másként gondolkodó Oleg Orlov egészsége megromlik a börtönben

A Memorial orosz emberi jogi szervezet aggodalmának adott hangot a 70 éves, másként gondolkodó Oleg Orlov egészségi állapota miatt, akit azért zárnak be, mert elítélte Oroszország ukrajnai offenzíváját. Memorial azzal vádolja a hatóságokat, hogy „embertelen bánásmódot” alkalmaztak vele szemben.

Oleg Orlovot, a 2022-es Nobel-békedíjast az orosz igazságszolgáltatás feloszlatta, és jelenleg börtönben van. Az emlékmű bejelentette, hogy Orlov a hallásvesztés küszöbén állt, és egészségi állapota romlott a bírósági kirándulások következtében, bár orvoshoz fordult.

Orlovot az orvosi tanácsok kérése ellenére nem láthatja a börtönorvos a folyamatban lévő bírósági eljárások miatt, amelyek miatt dél előtt el kell hagynia celláját, és késő este kell visszajönnie. A Memorial ezt a bánásmódot embertelennek és a disszidens egészségét veszélyeztetőnek minősíti.

A nehéz börtönkörülmények mellett Orlovot megfosztják a védekezéshez való jogától is, nem tud bizalmasan beszélni ügyvédjével, és nem cserélhet olyan dokumentumokat, amelyeket a bírósági alkalmazottak nem olvasnak el.

Oleg Orlovot február végén két és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert nyilvánosan elítélte az ukrajnai orosz offenzívát.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *