A katari emír felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy kényszerítse ki az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások újrakezdését

Katar emírje, Tamim bin Hamad al-Thani sejk kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, és követelte, hogy kötelezzék Izraelt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz a gázai övezeti konfliktus kapcsán. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács dohában tartott csúcstalálkozóján a katari vezető hangsúlyozta: „szégyenletes” a nemzetközi közösség tétlensége a konfliktus megállításában.

„Szégyenletes a nemzetközi közösség számára, hogy hagyja, hogy ez a szörnyű bűn csaknem két hónapig folytatódjon, és ezalatt folytatódik az ártatlan civilek, köztük nők és gyermekek szisztematikus és szándékos meggyilkolása” – mondta Tamim bin Hamad al-Thani sejk beszédében. .

Katar, a Hamász mozgalom fontos politikai vezetőinek otthona, kulcsszereplője volt a közte és Izrael közötti tárgyalásoknak. Ezek a tárgyalások korábban hétnapos tűzszünethez vezettek, mielőtt az ellenségeskedés pénteken folytatódott volna. A közelmúltban a Hamász több tucat túszt engedett szabadon Izrael által szabadon bocsátott több száz palesztin fogolyért cserébe, és ehhez a gesztushoz az is társult, hogy Izrael engedélyezte a humanitárius segélyek bejutását Gázába.

A katari emír megjegyezte, hogy országa továbbra is tárgyal mindkét féllel a megállapodás folytatásáról. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy megújítsuk a fegyverszünetet és csökkentsük a Gázai övezet lakosságára nehezedő terheket, de a fegyverszünet nem alternatívája az átfogó tűzszüneti megállapodásnak” – hangsúlyozta a csúcstalálkozón jelenlévő vezetőknek.

Emellett Tamim bin Hamad al-Thani sejk nemzetközi vizsgálatot kért az Izrael által palesztin területen elkövetett „mészárlások” ügyében.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *