A Hamász vezetője, Iszmail Hanije új fegyverszünetről tárgyal Izraellel Egyiptomban

Kedden Kairóba érkezett a Hamász palesztin iszlamista mozgalom vezetője, Iszmail Hanije, hogy egyiptomi tisztviselőkkel tárgyaljon a Gázai övezetben Izraellel kötendő esetleges fegyverszünetről. A bejelentést a Hamász tette sajtóközleményben, amely szerint Haniyeh foglalkozni fog mind a politikai, mind a helyi helyzettel.

A tervezett tárgyalásokon Haniyeh megismétli a Hamász követeléseit, amelyek között szerepel a tűzszünet, az izraeli hadsereg kivonása a Gázai övezetből, az izraeli blokád leállítása és menedékek biztosítása a háború miatt kitelepített civilek százezrei számára. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban néhány nappal ezelőtt „tévhitnek” minősítette ezeket a követeléseket.

E tárgyalások keretében a Gázai övezetben a tragikus áldozatok száma eléri a 30 ezret az úgynevezett Hamász-kormány egészségügyi minisztériuma szerint. Az áldozatok többsége nő, tinédzser és gyermek. A harcok 2023. október 7-én kezdődtek, és továbbra is előtérbe kerülnek az erőszak beszüntetésére és a békés megoldásra irányuló felszólítások.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *