A gazdagság megduplázódása, miközben milliárdok élnek szegénységben: Oxfam figyelmeztet Davosban

Az Oxfam civil szervezet felhívta a figyelmet a gazdagok és szegények közötti szakadék riasztó növekedésére az elmúlt évek válságai és háborúi közepette. A Világgazdasági Fórum éves davosi ülése előtt bemutatott jelentésében az Oxfam feltárta, hogy a bolygó öt leggazdagabb emberének vagyona megduplázódott 2020 és 2023 között, és elérte a 869 milliárd dollárt.

Amitabh Behar, az Oxfam International megbízott igazgatója az AFP-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy „ez a kapitalizmus az ultragazdagok szolgálatában áll”, és felszólította az államokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket a szupergazdagok fiskális politikára gyakorolt ​​befolyása ellen.

A bemutatott adatok szerint miközben a bolygó öt leggazdagabb embere 3,3 billió dollárral gyarapította vagyonát, a legszegényebb 60%-ot képviselő mintegy 5 milliárd ember még szegényebbé vált. Az Oxfam arra figyelmeztetett, hogy ha ez a növekedési ütem folytatódik, a következő 10 éven belül a világ láthatja első „billiósát”, aki 1 billió dolláros vagyon birtokosa lesz.

Az Oxfam tanulmányának előszavában Bernie Sanders amerikai szenátor rámutatott, hogy „az emberi történelem során még soha nem volt ilyen keveseknek ennyi”, aggodalmának ad hangot a jövedelmek és vagyoni egyenlőtlenségek példátlan szintje miatt.

Az Oxfam konkrét megoldásokat javasolt, a nagy vagyon adóztatását szorgalmazva, a befolyt pénzeszközöket pedig az éghajlatromlás elleni küzdelemre, valamint az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a társadalombiztosításhoz való hozzáférés bővítéséhez szükséges intézkedésekbe fektetni. A szervezet becslései szerint a milliomosok és milliárdosok további adóztatása évi 2500 milliárd dollárt hozhat, ami lehetőséget adna az egyenlőtlenségek enyhítésére és a társadalom létfontosságú szektorainak támogatására.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *