A gazdagok 2%-os vagyonadója 40 milliárd euró bevételt hozhat Európának – egy jelentés szerint

A francia kormány egy 2%-os vagyonadó bevezetését javasolta a gazdagok számára, és egy jelentés, melyet a Boursorama hivatkozik, azt sugallja, hogy ez az intézkedés akár 40 milliárd euró bevételt is hozhat Európának.

A jelentés szerint a világ minden tájáról származó milliárdosok aktív adókulcsa 0 és 0,5% között ingadozik vagyonukról, főként azáltal, hogy off-shore cégeket használnak jövedelmük adóztatásának elkerülésére. A kutatást vezető francia közgazdász, Gabriel Zucman kiemelte ezt a tényezőt.

A vagyonadó 2%-os mértéke hasonlít azokhoz az elvekhez, amelyek az adóparadicsomok elleni harc részeként bevezetett 15%-os minimális társasági nyereségadónál alkalmazottak, amelyet az OECD irányítása alatt hoztak létre 2021 végén.

Jelenleg az európai milliárdosok évente csak 6 milliárd dollár adót fizetnek, az Európai Unió pénzügyi támogatásával működő Obszervátorium szerint. Az ő vagyonuk 2%-os megadóztatásával jelentősen nőhetnek az adóbevételek, akár 40 milliárd euróra is Európában, és globálisan akár 200 milliárd euróra.

A jelentés kiemeli a 2017-ben bevezetett automatikus pénzügyi információcserét, amelynek sikerességét. Ezáltal könnyebbé vált a pénzügyi eszközök állandó monitorozása a pénzparadicsomokban, csökkentve ezzel a adóelkerülést.

Ugyanakkor a globális minimális társasági nyereségadót a jelentés „jelentősen gyengítettnek” nevezi, kritizálva azokat a kivételeket, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy kihagyják az adóalapjukból az egyes eszközöket. A jelentés javasolja az adókulcs emelését 15%-ról 25%-ra, ami gyakorlatilag megháromszorozná az adóbevételeket.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *