A G7 az Irán elleni szankciókat tárgyalja az Izrael elleni támadás után

Irán Izrael elleni „példátlan” támadása után a német diplomácia vezetője, Annalena Baerbock hangsúlyozta, hogy a G7-ek „reakciójára” van szükség. A G7-ek külügyminisztereinek találkozóján az olaszországi Capri szigetén Baerbock elmondta, hogy az Irán elleni további fellépésről tárgyalnak.

„Itt, a G7-en belül további intézkedésekről is tárgyalunk” – jelentette ki Baerbock, miközben a nyugati országok Teherán elleni fokozott szankciókat fontolgatnak, egyúttal ragaszkodva az „eszkaláció” elkerülésének szükségességéhez.

Az olasz külügyminisztérium egyik forrása szerint a G7-országoknak (USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Japán és Olaszország) ezért egyéni szankciókat kell követelniük az iráni rakéták és drónok ellátási láncában érintettekkel szemben.

Az EU diplomácia vezetője, Josep Borrell szintén Capriban üdvözölte a javaslatot: „Fel kell vizsgálnunk a rezsimet (az Iránnal szemben már érvényben lévő szankciókat), hogy hatékonyabbá tegyük” – mondta csütörtökön az AFP kérdésére válaszolva. .

„2023 júliusa óta minden európai vállalatra korlátozták a fegyvergyártást lehetővé tevő alkatrészek Iránba történő exportját, és ezt fokozni fogjuk” – tette hozzá. „Fontos, hogy a döntésünket végrehajtsák” – hangsúlyozta.

Mielőtt Caprira ment volna, Annalena Baerbock és brit kollégája, David Cameron szerdán megállt Jeruzsálemben.

David Cameron azt mondta a brit televíziónak, hogy azt akarja, hogy a G7-országok „összehangolt szankciókat” vezessenek be Irán ellen, azzal vádolva az országot, hogy „annyi rosszindulatú tevékenység” mögött áll a régióban. A G7-országoknak „egyértelmű, egyértelmű üzenetet” kell küldeniük Iránnak – tette hozzá.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *