A francia külügyminiszter Kína támogatását kéri az ukrajnai konfliktus megoldásához

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter arra szólította fel hétfőn Kínát, hogy küldjön „nagyon világos üzeneteket” Oroszországnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, szorgalmazva az Ukrajnát előnyben részesítő erőegyensúlyt.

Ez a lépés egy pekingi látogatás kontextusában történt, ahol a francia miniszter azzal érvelt, hogy Kína döntő szerepet játszik a függetlenség megőrzésében és a nemzetközi jog tiszteletben tartásában, beleértve Ukrajna szuverenitását is.

Séjourné kínai kollégájával, Wang Yi-vel tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta Kína részvételének fontosságát az ukrajnai konfliktus megoldásában, még akkor is, ha semleges félként mutatja be magát. Kína, miközben támogatását fejezi ki a konfliktus politikai megoldása mellett, a nyugati országok arra biztatják, hogy használja befolyását az Oroszországra nehezedő nyomás fokozására.

A francia miniszter hangsúlyozta a Kínával való szoros párbeszéd és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fenntartásának fontosságát is. Annak ellenére, hogy a közelmúltban Európa Kínától való függőségének csökkentéséről beszéltek, Séjourné a „gazdasági egyensúly helyreállítását” szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy a teljes szétválasztás nem kivitelezhető, és Kína lehetőséget jelent az EU számára, nem pedig kockázatot.

Válaszul Wang Yi kínai külügyminiszter nagyra értékelte Franciaország álláspontját, és hangsúlyozta, hogy a Kínától való függetlenítés komoly kockázatot jelentene, kiemelve a két entitás közötti partnerség fontosságát. Ez a nyilatkozatcsere rávilágít a nemzetközi kapcsolatok összetettségére és a nemzetközi közösségen belüli perspektívák sokféleségére, egy nagyszabású globális konfliktus kontextusában.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *