S-a inaugurat gazoductul Grecia-Bulgaria, prin care vor fi aduse gaze naturale și în România

Interconectorul de gaze Grecia – Bulgaria, prin care și România va primi gaze naturale, a devenit operațional, de astăzi. „Acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova”, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a participat, astăzi, alături de premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la inaugurarea interconectorului de gaze.

Grecia va deveni un nod de depozitare şi transport a gazului natural, care va acoperi nu numai nevoile naţionale, dar şi ale ţărilor din zonă, a dat asigurări, la rândul său, premierul Kyriakos Mitsotakis.

Gazoductul are o lungime de 182 de kilometri și va transporta gazele naturale din orașul Komotini, aflat în nordul Greciei, până la Stara Zagora, în Bulgaria, de unde vor fi transportate și către România. Conform ministrului grec al Energiei, Kostas Skrekas, interconectorul ar putea livra anual până la trei miliarde de metri cubi de gaze către Bulgaria.

„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolya şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României”, a subliniat premierul român, Nicolae Ciucă.

Conducta dintre Grecia și Bulgaria ar urma să fie conectată la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), punctul final al Coridorului Sudic de Gaze. Coridorului Sudic de Gaze se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi transportă gazul extras de Azerbaijan din Marea Caspică. Din Grecia, unde parcurge 200 kilometri, traversează Albania și Marea Adriatică (109 kilometri), până în Italia (8 kilometri pe teritoriul italian). Când va fi complet operațional, se estimează că TAP va transporta aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an.

Din România, interconectorul care a fost inaugurat astăzi va face legătura și cu conducta BRUA, care transportă gazele din Bulgaria, traversând România (parcurge o distanță de 479 kilometri) și Ungaria, până în Austria. Proiectul BRUA este unul strategic pentru România pentru că va transporta inclusiv gazele naturale care vor fi extrase din platoul Mării Negre.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii