A fost lansată prima bază de date publică din lume privind combustibilii fosili

Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice au lansat primul registru din lume al rezervelor, producției și emisiilor de combustibili fosili. Într-o declarație făcută luni, Carbon Tracker și Global Energy Monitor au afirmat că acest registru este „prima bază de date publică și complet transparentă care urmărește producția de combustibili fosili la nivel mondial”.

Denumit Global Registry of Fossils Fuels (Registrul global al combustibililor fosili), inventarul include date de la peste 50.000 de zăcăminte de petrol, gaze și cărbune din 89 de țări, acoperind 75% din producția globală. De asemenea, acesta pune la dispoziția publicului date anterior disparate sau greu accesibile, inclusiv pentru investitori, experți și activiști.

Prima bază de date din lume privind combustibilii fosili

Mark Campanale, fondatorul Carbon Tracker, a declarat pentru agenția de știri Associated Press că speră ca acest registru să dea grupurilor posibilitatea de a trage la răspundere guvernele, de exemplu, atunci când acestea emit licențe pentru extracția de combustibili fosili.

„Grupurile societății civile trebuie să se concentreze mai mult asupra a ceea ce intenționează să facă guvernele în ceea ce privește eliberarea de licențe, atât pentru cărbune, cât și pentru petrol și gaze, și să înceapă efectiv să conteste acest proces de autorizare”, a declarat Campanale.

Lansarea bazei de date și o analiză a datelor colectate a fost programată pentru a coincide cu două seturi de discuții critice privind clima la nivel internațional – Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, care a început la 13 septembrie, și COP27 de la Sharm el-Sheikh, Egipt, care va avea loc în noiembrie.

În analiza datelor, Carbon Tracker și Global Energy Monitor au constatat că Statele Unite și Rusia au încă suficient combustibil fosil în subteran și neexploatat pentru a epuiza bugetul de carbon rămas la nivel mondial, un termen care se referă la cantitatea de carbon pe care lumea își poate permite să o emită înainte de a se produce o anumită cantitate de încălzire, în acest caz,1,5 grade Celsius.

De asemenea, raportul arată că aceste rezerve ar genera 3,5 trilioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce reprezintă mai mult decât toate emisiile produse de la Revoluția Industrială încoace.

„Avem deja suficienți combustibili fosili extractibili pentru a găti planeta. Nu ne putem permite să îi folosim pe toți – sau aproape pe niciunul dintre ei în acest moment. Nu mai avem timp să construim lucruri noi în moduri vechi”, a declarat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în baza de date.

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *