A Balti Államok felszólítják az Európai Uniót, hogy növelje erőfeszítéseit a muníciós szállítási terv sikeres megvalósítása érdekében Ukrajnába

A Balti Államok arra szólítják fel az Európai Uniót, hogy tegyen több erőfeszítést annak érdekében, hogy biztosítsa az 1 millió lövedék Ukrajnába történő szállítási tervét, amelyet az orosz fenyegetés elleni védelem támogatásaként terveztek. A dpa által közölt információk szerint aggodalmak merülnek fel afelől, hogy az Európai Unió nem tudja teljesíteni azt a vállalását, miszerint 2024 márciusáig ezt a mennyiséget szállítja.

Eddig mintegy 300 000 lövedék érkezett Kijevbe, és további 180 000 rendelték meg az EU tagállamainak közös beszerzési projektek keretében. Azonban fennáll a kockázat, hogy nem sikerül teljesíteni a tervezett mennyiséget, amely indokolja a Balti Államok felhívását a erőfeszítések fokozására.

Az észt védelmi miniszter, Hanno Pevkur, a dpa-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy ha az EU tagállamainak meglévő készletei és az európai gyártóktól érkező rendelések nem lesznek elegendőek, az Európai Uniónak késznek kell lennie arra, hogy harmadik országoktól vásároljon muníciót. „Ez az egyik lehetséges megoldás” – mondta Pevkur miniszter.

Hozzátette, hogy az EU külügyminisztere, Josep Borrell szerint az EU-ban előállított jelentős mennyiségű lőszer már más országoknak szállítódik a meglévő szerződések alapján. Az észt és a lett miniszterek azt mondják, hogy tárgyalásokat lehet folytatni ezekkel az országokkal annak érdekében, hogy átirányítsák a rendeléseket Ukrajna felé.

Ugyanakkor a német védelmi miniszter, Boris Pistorius, kedden figyelmeztetett arra, hogy az EU tervének kudarca várható, mivel korlátozott a gyártási kapacitás Európában. Azonban az észt védelmi miniszter ragaszkodott hozzá, hogy a szükséges termelés már megtörtént, és az EU tagállamainak közös erőfeszítései kulcsfontosságúak ezen kihívás kezelésében és Ukrajna védelmének támogatásában.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *