Elveția se alătură inițiativei European Sky Shield pentru apărare antiaeriană

Consiliul Federal al Elveției a dat undă verde miercuri participării țării la European Sky Shield Initiative, un proiect ambițios menit să creeze un sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă în întreaga Europă.

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters și transmise de News.ro, inițiativa ESSI, inițial lansată de Germania în 2022, a câștigat din ce în ce mai mult teren, în special în contextul tensionat creat de invazia Rusiei în Ucraina.

Elveția a semnat o declarație de intenție pentru a se alătura proiectului în iulie anul trecut, alăturându-se altor țări precum Germania, Marea Britanie și Finlanda, indiferent de apartenența acestora la NATO. Obiectivul principal al ESSI este să reducă costurile pentru statele membre prin coordonarea achizițiilor de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, precum cele utilizate în sistemul Patriot. Totodată, inițiativa promovează colaborarea în domeniul instruirii, întreținerii și logisticii.

În ciuda semnării declarației de aderare, Elveția își menține dreptul de a decide liberă în ce măsură dorește să participe la ESSI și ce sisteme de apărare sol-aer intenționează să achiziționeze, conform unei declarații emise de Consiliul Federal.

În contextul presiunilor crescânde exercitate asupra Elveției de către vecinii săi europeni începând cu invazia Rusiei din februarie 2022, neutralitatea acestei țări a fost pusă sub semnul întrebării, iar cerințele pentru sprijin militar și export de armament au crescut în intensitate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *