Sclavie modernă: 500 de români au fost exploatați în Marea Britanie, timp de 10 ani

Conform unui raport al Agenției Naționale de Combatere a Criminalității Organizate din Marea Britanie, mai mulți traficanți români au exploatat aproximativ 500 de muncitori, timp de un deceniu, plasându-i în proiecte de construcții și demolări în sudul Londrei și în zonele învecinate – relatează Libertatea.

Ororile din jurul acestei situații au fost descoperite de Poliția Metropolitană și Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Marea Britanie, după demararea unei anchete. Muncitorii au fost recrutați din zonele sărace ale României, fiindu-le promise locuri de muncă bine plătite și condiții decente de trai în Regatul Unit. Cu toate acestea, realitatea a fost cu totul diferită: după ce au ajuns pe teritoriu britanic, au fost cazați în locuințe insalubre și supraaglomerate, iar hrana pe care o primeau era expirată sau stricată, provocându-le probleme grave de sănătate.

500 de muncitori români, bătuți și exploatați în Marea Britanie. Grupul infracțional din România a făcut milioane de lire sterline timp de 10 ani
Captură din raportul Agenției NCA.
Sursa: Libertatea

Deși lucrau ore în șir, muncitorii primeau doar 18 lire sterline pe zi sau în unele cazuri chiar nimic. În același timp, liderii rețelei infracționale au acumulat ilegal aproximativ 2,4 milioane de lire sterline din exploatarea acestora. Mai mult decât atât, victimele erau înșelate să plătească taxe suplimentare pentru transport și cazare, îngropându-le astfel în datorii fictice. Raportul relevă că traficanții au colaborat cu un centru de testare corupt pentru a obține în mod fraudulos certificate de siguranță necesare pentru a activa pe șantiere.

Autoritățile din Marea Britanie au mai dezvăluit că exploatarea pe termen lung a fost posibilă deoarece traficanții au acționat ca interpreți, asigurându-se că victimele nu trezesc suspiciuni. În momentul în care acestea își cereau drepturile, erau amenințate sau chiar bătute.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *