La centrala nucleară din Zaporojie, sunt depozitate 1.200 de tone de combustibil nuclear

Aproximativ 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate, în prezent, la centrala nucleară din Zaporojie care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi țările vecine, au afirmat, marţi, autoritățile ucrainene, citate de agențiile de presă EFE şi Ukrinform, conform Agerpres.

„O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare”, a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, care a adăugat că va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, unde se află centrala, dar și peninsula Crimeea și teritoriul rusesec, iar explozia ar fi comparabilă cu cea de la centrala de la Cernobîl.

Potrivit autorităților ucrainene, situația la centrala nucleară de la Zaporojie este tensionată din data de 4 martie 2022, când a fost deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr. 3. nuclear, susţine acelaşi oficial ucrainean, care a atras atenția asupra unei escaladări a situației ce ar putea avea loc.

Compania energetică de stat ucraineană Energoatom a transmis luni că forțele ruse au minat centrala nucleară ocupată Zaporojie, asupra căreia dețin controlul din martie, deși tehnicieni ucraineni continuă să se ocupe de funcționarea propriu-zisă a uzinei. Șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut chiar să se creeze o zonă demilitarizată în jurul centralei, care ar proteja astfel funcționarea reactoarele.

Aflat într-o coferință de presă în Japonia, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat, la rândul său, ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie, care ar fi ocupată, în prezent, de 500 de militari ruși.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl, care s-ar putea repeta, dar cu un impact și mai mare, dat fiind faptul că uzina de la Zaporojie funcționează în prezent cu mai multe reactoare. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl, este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a declarat Volodimir Zelenski, luni seară.

Situația a devenit îngrijorătoare după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost semnalate bombardamente inclusiv lângă un reactor al centralei. Compania ucraineană Energoatom a anunțat că rachetele rusești au lovit, sâmbăta trecută, un depozit în care se aflau 174 de containere cu reziduuri nucleare. Totodată, potrivit autorităților ucrainene, fuseseră deteriorați trei senzori de control al nivelului radiațiilor, ceea ce face imposibilă detectarea eventualelor dispersări de particule radioactive.

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Deține șase reactoare nucleare și ar funcționa, potrivit autorităților ucrainene, la capacitate de 60%. În total, cele patru centrale nucleare ale Ucrainei, între care se numără și centrala de la Zaporojie, asigură aproape jumătate din energia electrică a țării.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, awesome weblog format! How lengthy have you ever been blogging for?

    you make running a blog look easy. The entire look of your website is
    fantastic, as neatly as the content! You can see similar here sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *