Georgienii au cerut în stradă aderarea la UE

          60.000 de manifestanți și-au exprimat, luni, pe străzile din Tbilisi, dorința de a se alătura UE, la câteva zile după ce Comisia Europeană a recomandat amânarea acordării statutului de țară candidată Georgiei.

                Mai multe organizații pro-europene, împreună cu grupurile de opoziție din țară, au organizat  un „marș pentru Europa”, pentru a „demonstra angajamentul poporului georgian față de valorile europene și cele occidentale”. Mitingul a avut scopul de a transmite un semnal către Bruxelles, deoarece liderii UE urmează să discute în această săptămână dacă vor acorda statutul de candidat Georgiei.

                În timp ce Comisia Europeană a dat o opinie pozitivă cu privire la Ucraina și Moldova, privind Georgia a anunțat că trebuie să efectueze mai întâi reforme politice pentru a se califica pentru acest statut. Executivul UE a recomandat ca Georgiei să i se „ofere perspectiva aderării la UE”, un statut care nu are valoare juridică.

                „Va depinde de Georgia să accelereze (reformele) și să se îndrepte către această ușă deschisă. Georgia trebuie acum să se unească din punct de vedere politic pentru a proiecta o cale clară către o reformă structurală și UE”, a comentat pe Twitter președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

                Partidul aflat la conducere la Tbilisi a declarat că este „încântat” să aibă o „foaie de parcurs concretă”, dar a spus că este „regretabil” că în momentul de față Comisia nu sprijină statutul de candidat.

                Neacordarea statutului de țară candidată Georgiei se datorează situației politice fragile și guvernului, care a fost criticat în ultimii ani pentru situația drepturilor omului, ONG-urile exprimându-și constant îngrijorarea cu privire la degradarea libertății de exprimare.

                Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii