Havonta három nőt gyilkol meg a partnere Magyarországon – a nők ellen elkövetett erőszak helyzete

A nők ellen elkövetett erőszak Magyarországon alulkutatott terület annak ellenére, hogy a Nők Joga összefoglalója szerint a jelenlegi hazai statisztikák szerint havonta három nőt meggyilkol a partnere. Ezekbe a statisztikákba nem tartozik bele a nem halállal végződő bántalmazás, a lelki terror, a zaklatás, a verbális agresszió, a szexuális erőszak.

            A bántalmazás kutatása nehezen elérhető, hiszen beszámolókból ritkán tettenérhető. Sokszor hatósági statisztikákból következtetnek arra, milyen gyakori a nők ellen elkövetett bántalmazás, ez azonban töredéke annak, ami valójában megtörténik. A jogi eljárások is sok ponton akadályozzák az igazságszolgáltatást, vagy a nők kilépésének lehetőségét a bántalmazó kapcsolatokból.

            A Patent Egyesület és a Nők A Nőkért Együtt (NANE) folytat fontos munkát Magyarországon ma a témában. Az ő összefoglalójuk szerint a bíróságokon gyakoriak a rágalmazási perek, a súlyos testi sértés miatt kezdeményezett perek sokszor egyáltalán  nincsenek helyén kezelve. Az igazságszolgáltatás ma nincs kellően felkészülve a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni fellépésre, ezért sokszor nem is fordulnak a hatóságokhoz az áldozatok. Ez a folyamat önmagát tartja fenn: változás akkor érhető el, ha az erőszakot elkövető férfiakat büntetik, ha a nők számíthatnak az igazságszolgáltatási rendszerre, ha a média felhívja a figyelmet nem csak a tragédiák statisztikáira, hanem a bántalmazás gyökereire, pszichológiájára, és ha a nők elkezdenek felszólalni.

Molnár Adrienn

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *