Olaf Scholz, mediatorul conflictului dintre Turcia și Grecia

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat joi Turcia să înceteze amenințările la adresa Greciei în disputa privind insulele din estul Mediteranei, făcând apel la ambele părți să își rezolve problemele prin intermediul dreptului internațional.

Turcia a pus la îndoială suveranitatea Greciei asupra a numeroase insule grecești locuite și nelocuite din estul Mediteranei după ce Atena a staționat trupe pe aceste insule.

„Nu ar trebui să se întâmple ca partenerii NATO să își pună la îndoială suveranitatea unul altuia. Toate problemele trebuie rezolvate pe baza dreptului internațional.”, a declarat Scholz la o conferință de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis în capitala Greciei, referindu-se la faptul că atât Grecia, cât și vecinul său din est, Turcia, sunt membri ai alianței militare.

Potrivit POLITICO, în ultimele săptămâni, tensiunile dintre Atena și Ankara au atins un nivel critic, președintele turc Tayyip Erdoğan lansând amenințări directe împotriva trupelor grecești de pe aceste insule, spunând: „S-ar putea să venim brusc într-o noapte”.

Totuși, reproșul lui Scholz la adresa Turciei a fost mai puțin explicit decât cel pe care ministrul său de externe, Annalena Baerbock, l-a adresat Turciei în timpul unei vizite regionale în iulie, atrăgând furia Ankarei.

Scholz a sugerat că Germania ar putea servi drept un mediator „util” în impasul din zonă. Iar insistența sa repetată asupra respectării dreptului internațional ar putea fi interpretată ca o solicitare adresată Atenei de a retrage trupele grecești de pe insule, care, conform acordurilor anterioare, ar trebui să rămână demilitarizate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *