Soldații ucraineni, considerați de ruși trupe de ocupație, în propria țară

Trupele ucrainene trebuie să părăsească întreaga regiune Zaporojie, în caz contrar, după referendum, vor fi considerate trupe de ocupație, a anunțat astăzi Vladimir Rogov, membru în consiliul de administrație a regiunii, relatează agenția RIA Novosti, potrivit Digi24.

„Forțele armate ale Ucrainei trebuie să părăsească imediat restul regiunii Zaporojie. În caz contrar, după un referendum urmat de retragerea regiunii din Ucraina, declararea independenței și alipirea la Federația Rusă, trupele ucrainene vor fi considerate ca ocupanți, iar orice acțiune a lor – ca o agresiune împotriva Rusiei”, a declarat acesta.

În cadrul referendumului, locuitorii regiunilor Zaporojie şi Herson ar urma să răspundă la întrebări despre secesiunea de Ucraina, formarea unui stat independent şi intrarea în componenţa Federaţiei Ruse.

Armata rusă controlează în prezent 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, se află sub controlul puterii de la Kiev.

În ceea ce privește autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, acestea au fost recunoscute de Moscova cu două zile înainte de invazia rusă în 24 februarie, de aceea locuitorii de aici ar urma să răspundă doar dacă sunt de acord cu anexarea la Rusia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat un nou pachet de sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei, din cauza acestor referendumuri planificate de Moscova în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

În tot acest timp, forţele ruse au atacat cu rachete centrul administrativ al regiunii Zaporojie şi împrejurimile sale, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de agenţia de presă Unian, indicând că una dintre rachete a lovit o clădire rezidențială din centrul oraşului, iar sub dărâmături se află mulţi oameni, o operaţiune de salvare fiind în curs de desfăşurare.

Şeful administraţiei militare ucrainene din regiune, Oleksandr Staruh, a informat despre cel puţin un mort şi cinci persoane rănite, în urma unui atac masiv cu rachete asupra infrastructurii civile şi zonei rezidenţiale din Zaporojie.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *