UE suspendă facilitățile de vize pentru ruși

Decizia se va aplica începând din 12 septembrie 2022.

Acest lucru va duce la o creștere a taxei de solicitare a vizei de la 35 EUR la 80 EUR, necesitatea de a prezenta documente suplimentare, timp mai mare de procesare a vizelor și reguli restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrări multiple.

Acordul UE-Rusia de facilitare a vizelor a intrat în vigoare la 1 iunie 2007. Scopul acestuia a fost de a facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere (de la maximum 90 de zile la 180 de zile) pe baza reciprocității.

La 24 februarie 2022, Consiliul European a condamnat în cei mai fermi termeni posibil agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat deplina solidaritate cu Ucraina și poporul acesteia.

La 25 februarie, UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, precum și suspendarea parțială a acordului de facilitare a vizelor pentru diplomați, alți oficiali ruși și oameni de afaceri.

De atunci, UE a adoptat măsuri suplimentare pentru a răspunde acțiunilor Rusiei și pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean.

La întâlnirea lor informală din 31 august, miniștrii de externe au ajuns la un acord politic de a continua demersurile pentru suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor.

Suspendarea completă afectează toate categoriile de călători care vin în UE pentru o ședere scurtă.

Comisia este așteptată să prezinte în continuare orientări suplimentare pentru a se asigura că această suspendare nu are un impact negativ asupra anumitor persoane care călătoresc în UE în scopuri umanitare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *