Bulgaria negociază cu Gazprom reluarea livrărilor de gaze

Bulgaria a început să negocieze cu compania de stat rusă Gazprom, pentru a reveni la livrările de gaze, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Ca guvern interimar, dorim să finalizăm ceea ce avem deja ca un acord”, a declarat premierul interimar, Galab Donev, care e acuzat a fi pro-rus. La mijlocul acestei luni, ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, a anunțat prima dată că Bulgaria ar trebui să reia livrările de gaze naturale din Rusia, fără a preciza, în schimb, când vor avea loc discuţiile cu partea rusă.

Bulgaria este dependentă de resursele energetice ruseşti, iar Rusia a sistat livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pe 27 aprilie. Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia.

Acum, Bulgaria caută soluții pentru a acoperi deficitul de gaze și are probleme în a-și asigura stocurile de gaze.

La sfârșitul lunii iulie, interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria a fost finalizat, Bulgaria urmând să primească, prin acest oleoduct, gaze naturale din Azerbaidjan. Fostul premier pro-european Kiril Petkov a anunțat atunci că Bulgaria ar putea primi, de asemenea, gaze naturale lichefiate din SUA. Dar Petkov a fost demis prin moțiune de cenzură și urmează alegeri legislative la 2 octombrie.

Facebook

Comentarii

77 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *