SUA: Rusia va organiza referendumuri pentru anexarea teritoriilor ucrainene ocupate

Moscova ar putea anunţa, în această săptămână, organizarea unui referendum în zonele ocupate din Ucraina, în încercarea de a justifica o anexare la Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov”, a afirmat Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

Oficialul american a spus că, deja, conducerea rusă ar fi dat ordinul de pregătire a acestor referendumuri, primele scrutinuri de acest fel urmând să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni.

La începutul acestei luni, liderul autorităților de ocupație instalate de ruși în regiunea Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei, a anunțat organizarea unui referendum de anexare a teritoriului la Rusia, dar care nu a avut loc până acum.

„Nu noi suntem cei care organizăm referendumul, locuitorii acestor regiuni au astfel de proiecte”, a afirmat, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

SUA susțin că Rusia ar urma să anunțe acum referendumuri, după modelul celui din peninsula Crimeea, în toate regiunile ocupate – Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk şi părţi din Harkov – în timpul cărora vor să manipuleze rezultatele acestor scrutinuri, pentru a pretinde că poporul ucrainean vrea alipirea la Rusia.

Potrivit Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite, autoritățile rusești de ocupație ar intenționa să eliminte posibilitatea votului în persoană la secții de vot, urmând să treacă la sondaje din casă în casă, o măsură care ar duce la fraudarea votului pentru a obține rezultatul dorit de Kremlin.

În fruntea noului district federal, ce urmează să încorporeze toate teritoriile din Ucraina ocupate de armata rusă, ar putea fi numit Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus al Apărării și director al agenției spațiale ruse Roscosmos.

În realitate, conform mai multor sondaje efectuate în ultimele luni în rândul populaţiei ucrainene din teritoriul controlat de Kiev, peste 90% dintre ucraineni nu vor alipirea la Rusia.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *