Opt diplomați greci din Rusia au fost declarați „personae non gratae”

Federația Rusă a acordat luni titlul de „personae non gratae” unui număr de opt diplomați greci, oferindu-le un termen de opt ​​zile pentru a părăsi țara.

Ministerul rus de Externe a convocat-o pe ambasadoarea elenă Ekaterini Nasika pentru a-și anunța decizia, principalul argument pentru acordarea acestui statut fiind furnizarea de arme și echipamente militare pentru Ucraina.

Cu toate acestea analiștii politici au catalogat această mișcare ca fiind un răspuns direct împotriva unei decizii ale autorităților elene din aprilie, când acestea au rugat 12 diplomați ruși să părăsească țara în contextul războiului din Ucraina.

În declarația sa, Ministerul Afacerilor Externe elen a răspuns că „nu există niciun temei care ar putea să justifice decizia autorităților ruse de a expulza membrii personalului autorităților diplomatice și consulare grecești din Rusia”.

Ministerul a mai adăugat că diplomații își îndeplineau atribuțiile în baza Convențiilor de la Viena privind diplomația și Relații Consulare. De asemenea, acesta a mai menționat că: „ membrii personalului rămași pe teritoriul Rusiei vor continua să-și servească misiunea în condiții deosebit de dificile.”

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii