76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini – evacuați în prima zi din Gaza

76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt, o premieră de la declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, informează AFP, care citează un responsabil egiptean.

„La ora 16:30 (14:30 GMT), 76 de răniţi palestinieni, la bordul unor ambulanţe, şi 335 de persoane deţinătoare de paşapoarte străine, la bordul a şase autobuze, au traversat” postul de frontieră de la Rafah, a spus acest responsabil.

„Terminalul din Rafah va fi din nou deschis joi pentru a permite trecerea mai multor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie”, a anunţat la rândul său o sursă din cadrul autoritîților egiptene.

Responsabili ai terminalelor palestinian şi egiptean au anunţat miercuri dimineaţa că aproape 90 de răniţi palestinieni şi circa 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi cetăţeni străini ar urma să traverseze miercuri punctul de trecere.

Printre cetăţenii străini evacuaţi din Gaza se numără patru italieni, a anunţat ministrul italian al afacerilor externe, Antonio Tajani.

Un „prim grup de cinci cetăţeni francezi” figurează de asemenea printre persoanele evacuate, a anunţat Ministerul de Externe al Franţei.

„Continuăm eforturile noastre pentru ca toţi compatrioţii noştri, agenţii noştri şi familiile lor care doresc să poată ieşi din Gaza cât mai repede posibil”, a adăugat ministerul francez, precizând că sunt vizaţi circa 50 de cetăţeni francezi şi familiilor lor.

Marţi, în faţa Congresului american, secretarul de stat Antony Blinken a estimat că „circa 1.000” de cetăţeni americani şi apropiaţi ai lor caută să fie evacuaţi din Gaza – 400 având cetăţenie americană şi restul fiind apropiaţi ai lor care nu deţin ei înşişi cetăţenie americană.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *