Aproximativ 47% dintre români nu își pot permite să plece în vacanță în această vară nici măcar pentru o săptămână, potrivit unui raport al Institutului European de Sindicat (CES).
Situația nu stă mai bine nici la nivel european unde peste 38 de milioane de oameni nu își pot permite o săptămână de vacanță, în ciuda faptului că dețin un loc de muncă, a constatat o cercetarea celor de la CES.
Criza costului vieții adaugă și mai multă presiune asupra oamenilor care dețin un loc de muncă, un număr tot mai mare de angajați raportând că se luptă pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, vacanțele acestora rămânând pe ultimul loc.
Ponderea populației totale care nu și-ar putea permite o vacanță a crescut în peste jumătate din statele membre UE din 2019 și chiar și ponderea persoanelor care nu își permit o vacanță a crescut în 11 țări.
România, Grecia și Lituania au cea mai mare pondere a lucrătorilor care nu pot scăpa timp de o săptămână. Italia (8 milioane), Spania (4,6 milioane) și Franța (4,1 milioane) au cel mai mare număr de lucrători care pierd o pauză din motive financiare.
Acest lucru coincide cu o creștere a cotei de profit a companiilor europene, ceea ce înseamnă că directorii și acționarii au adunat mai mulți bani între ei în detrimentul anagajaților.
În urma acestui raport CES solicită măsuri urgente pentru a aborda această problemă cu care se confruntă milioane de europeni.
Cifrele se bazează pe o analiză a „microdatelor” Eurostat, de către Institutul European al Sindicatelor împreună cu centrul de cercetare independent al CES. Numărul total de lucrători care nu își pot permite o vacanță a fost calculat de ETUI pe baza procentelor furnizate de Eurostat.
Anamaria Kopornyai-Toth