350 de rachete și drone lansate asupra Israelului. Atac fără precedent al Iranului

Armata israeliană transmite că majoritatea celor 350 de drone și rachete lansate aseară din Iran au fost interceptate, conform ziarului israelian Haaretz.

  • O bază armată din sudul Israelului a suferit pagube minore și o fetiță de 7 ani e rănită grav.
  • SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania ar fi interceptat o parte din drone.
  • Premierul Netanyahu se coordonează cu președintele Biden în situația de criză.
  • Consiliul de Securitate al ONU organizează o sesiune de urgență duminică.
  • Liderii G7 – grupul celor mai industrializate ţări ale lumii – se reunesc în videoconferință pentru a analiza situația.
blank

„Împreună cu SUA şi alţi parteneri, am reuşit să apărăm teritoriul statului Israel”, a declarat ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, precizând că „au fost cauzate foarte puţine pagube”, acesta fiind „rezultatul operaţiunilor remarcabile ale forţelor de apărare israeliene”.

Sprijinul „de neclintit” al SUA

Preşedintele american a asigurat Israelul de sprijinul „de neclintit” al SUA. „Angajamentul nostru în favoarea securităţii Israelului, în faţa ameninţărilor Iranului şi aliaţilor acestuia, este de neclintit”, a transmis preşedintele Joe Biden.

Iranul a cerut Statelor Unite să „stea departe” de operaţiunea lansată sâmbătă seara împotriva Israelului, care este „răspunsul” său la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, relatează AFP.

„Cazul poate fi considerat închis. Cu toate acestea, dacă regimul israelian mai face o greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, avertizează misiunea Iranului la Naţiunile Unite.

„Lumea nu își poate permite un alt război”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului. „Îndemn toate părțile să exercite o reținere maximă pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu”. „Am subliniat în mod repetat că nici regiunea, nici lumea nu își pot permite un alt război”, a transmis Antonio Guterres.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat „ferm” atacul „inacceptabil” lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului. „El constituie o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale”, a adăugat Borrell.

După atacul întreprins de Iran împotriva Israelului, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului său în Siria, la începutul lunii, „China îşi exprimă profunda preocupare privind agravarea actuală şi îndeamnă părţile vizate să dea dovadă de calm şi reţinere, pentru a evita o nouă escaladare” a tensiunilor, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe chinez.

Franţa a condamnat atacul întreprins împotriva Israelului de Iran, care „urcă un nou nivel în acţiunile sale de destabilizare”. Franţa „îşi reafirmă ataşamentul pentru securitatea Israelului şi îl asigură de solidaritatea sa”.

„Condamnăm cu cea mai mare fermitate atacul în curs, care ar putea cufunda întreaga regiune în haos”, a declarat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, cerând Iranului „să înceteze imediat” atacul şi precizând că Germania „este în mod ferm de partea Israelului”.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *