24 august, Ziua Independenţei Ucrainei – Ziua tuturor riscurilor?

”Pentru a depăşi teroarea, pentru a restitui predictibilitatea şi securitatea regiunii, Europei şi lumii întregi, trebuie să câştigăm lupta împotriva agresiunii ruse. Şi, prin urmare, trebuie să eliberăm Crimeea de ocupaţie. A început în Crimeea şi se va încheia în Crimeea, iar aceasta va fi o resuscitare efectivă a ordinii de drept internaţional”, a declarat preşedintele Zelenski, marți, la summitul Platformei Crimeei. În acest timp, numeroşi civili părăsesc Sevastopol şi Kiev.

Platforma Crimeei este un forum de solidaritate internațională cu Ucraina, desfășurat în format online, la care România a fost reprezentată de premierul Nicolae Ciucă. Totodată, Zelenski a primit ieri vizita preşedintelui Poloniei, Andrej Duda.

Declarația lui Volodimir Zelenski a avut loc, simbolic, de Ziua Drapelului, marcată de ucraineni la 23 august (vezi video) şi în ajunul Zilei Independenţei Ucrainei. La 24 august se împlinesc 31 de ani de când Ucraina se desprindea de fosta Uniune Sovietică.

Marți, forțele ucrainene au bombardat sediul administrației locale din centrul orașului Donețk controlat de separatiști, folosind un sistem de artilerie HIMARS fabricat în SUA, după cum au informat agențiile de presă de stat ruse. Trei persoane au fost ucise în bombardament. De asemenea, în capitala Crimeei, au avut loc două explozii.

Zelenski: „A început în Crimeea şi se va încheia în Crimeea”

La rândul său, Rusia a efectuat marți lovituri de artilerie şi aeriene în regiunea Zaporojie şi a atacat o centrală termică din orașul Mariupol.

Numeroşi civili părăsesc, conform presei internaționale, atât Sevastopol, capitala Crimeei, cât şi Kiev, din cauza riscului escaladării conflictului, la împlinirea a şase luni de la declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie.

Îngrijorată în legătură cu posibilitatea tot mai mare a unor atacuri ruseşti în preajma Zilei Independenţei Ucrainei, Ambasada SUA de la Kiev le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat Ucraina.

Ştefan Jianu

Facebook

Comentarii

97 de răspunsuri

  1. Wow, incredible weblog format! How lengthy have you
    ever been running a blog for? you make running a blog glance easy.
    The whole look of your web site is fantastic, as neatly as the content material!

    You can see similar here e-commerce

  2. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good success. If you know of any please share.
    Thank you! I saw similar art here: List of Backlinks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *