21 de companii ruse au interdicție în spațiul aerian al UE

Comisia Europeană a actualizat Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță. Din cele 117 companii aeriene interzise în spațiul aerian al UE, 21 sunt din Rusia. Forul UE acuză Rusia că permite operarea fără certificate de navigabilitate valabile.

„Agenția Federală Rusă de Transport Aerian a permis companiilor aeriene rusești să opereze sute de aeronave deținute de proprietari străini fără un certificat de navigabilitate valabil. Companiile aeriene rusești în cauză au făcut acest lucru cu bună știință, încălcând standardele internaționale de siguranță relevante. Aceasta nu reprezintă doar o încălcare clară a Convenției privind aviația civilă internațională (Convenția de la Chicago), ci și o amenințare imediată la adresa siguranței. Trăim în contextul agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, doresc să fac foarte clar faptul că această decizie nu reprezintă o altă sancțiune împotriva Rusiei; ea a fost luată exclusiv pe baza unor motive tehnice și de siguranță. Nu amestecăm siguranța cu politica”, a explicat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Între companiile vizate de interdicția de a zbura în spațiul aerian european, pe lângă cele 21 din Rusia, se află companii din Iran, Coreea de Nord, Venezuela, Surinam, Irak, Nigeria și Zimbabwe.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *