Ungaria, ”optimistă” în privința fondurilor UE în pericol

Guvernul ungar este „foarte optimist” că UE va renunța la amenințarea de a suspenda miliarde de euro din fondurile de la Budapesta. Guvernul Orban susține că a implementat reforme pentru a elimina îngrijorările UE legate de statul de drept în Ungaria.

În septembrie, Bruxelles a amenințat că nu va mai plăti 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE către Ungaria, prin intermediul noului mecanism privind statul de drept, iar alte 5,8 miliarde de euro din fondurile de redresare în caz de pandemie vor fi, de asemenea, reținute în mod provizoriu. Împreună, aceste sume se ridică la aproape 10% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru anul 2022, notează Euronews.

Dar Budapesta ar putea primi în continuare fondurile, dacă va continua să aplice cele 17 măsuri de remediere pe care le-a negociat cu Comisia Europeană. Măsurile includ eforturi de consolidare a procesului de atribuire a contractelor publice, de eradicare a conflictelor de interese în rândul funcționarilor guvernamentali și de remediere a deficiențelor în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a cazurilor ce implică fondurile UE.

„Sunt foarte optimistă pentru că, în sfârșit, am putut să ne așezăm la masă și au existat dispoziții și propuneri constructive și foarte profesioniste cu privire la modul de remediere a preocupărilor exprimate de Comisie”, a declarat, la Bruxelles, ministrul ungar al justiției, Judit Varga.

Miniștrii de Interne din UE urmează să discute, vineri, despre bilanțul democratic al Ungariei, în cadrul Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.